Lodówka, to jeden z tych kuchennych sprzętów, bez którego nie możemy się obejść. Potrzebujemy przecież miejsca na przechowywanie produktów w niskich temperaturach. Producenci sprzętów AGD, mają spore pole do popisu, na rynku dostępna jest cała gama produktów zarówno wolnostojących, jak i tych przeznaczonych do zabudowy, z najnowocześniejszymi funkcjami, a także tych najprostszych w obsłudze. Jaką lodówkę wybrać do naszej kuchni? Z tym dylematem spotyka się bardzo wiele osób, jednak warto zastanowić się nad tym wyborem już w początkowej fazie projektowania przestrzeni kuchennej.
Lodówka wolnostojąca — wady i zalety.
Najczęściej spotykanym sprzętem AGD w polskich domach, jest lodówka wolno stojąca. Producenci sprzętów AGD, stają na głowie, by sprostać oczekiwaniom nawet tych najbardziej wymagających klientów. Dlatego tego typu urządzenia mają w sobie tak wiele dodatkowych opcji. Możemy wybrać lodówkę wolnostojącą dwudrzwiową, jednodrzwiową, z zamrażalnikiem lub bez, z opcją chłodzenia wody, czy z kostkarką. Opcji jest bardzo wiele i każda posiada swoje wady i zalety. Decydując się na taką lodówkę, jedną z głównych zalet jest to, że mamy nieograniczone możliwości jeżeli chodzi o design. Możemy wybrać model w dowolnym kolorze, z nadrukiem, w wykończeniu w stylu retro, z podświetleniem, wyświetlaczem, z niecodziennymi, dekoracyjnymi uchwytami. To także wiąże się z tym, że jeśli znudzi nam się jej wygląd, nie będziemy mogli jej zabudować, pozostanie jedynie wymiana na nowy, inny model. Nie wszystkim użytkownikom odpowiada taki brak możliwości dopasowania sprzętów, do wybranego systemu kuchennego. Kolejnym ważnym powodem, dla którego gro klientów decyduje się na taki wybór, jest możliwość dowolnego ustawienia lodówki. Nie musimy być zależni od naszego projektu kuchni mebli modułowych czy systemowych. Dodatkową opcją na lepsze wkomponowanie sprzętu wolnostojącego w projekt naszej kuchni, jest zbudowanie otwartej szafki z miejscem na lodówkę. Taka szafka może być zbudowana z tych samych elementów, co fronty mebli kuchennych, w zależności od wysokości lodówki, możemy wykorzystać dostępne miejsce nad nią i zaprojektować szafkę okapową, dzięki której zyskamy kolejne miejsce do przechowywania.
Lodówka do zabudowy — wady i zalety.
Użytkownicy decydujący się na lodówkę do zabudowy, w głównej mierze kierują się ogólnym wyglądem całego projektu zabudowy kuchennej. Dla nich najważniejsze jest, to żeby całość była ze sobą spójna. Lodówki do zabudowy idealnie nadają się więc do bardzo nowoczesnych, minimalistycznych kuchni, w których podstawowym wyznacznikiem jest motto „im mniej tym lepiej”. Sprzęt do zabudowy trudno odróżnić od pozostałych elementów mebli kuchennych, ponieważ schowana jest za frontem meblowym, co jest ogromną zaletą. Warto jednak pamiętać o tym, że zabudować można jedynie model specjalnie do tego przeznaczony, nie wolno tego robić ze zwykłym sprzętem, ponieważ może grozić to poważnymi uszkodzeniami. Lodówki do zabudowy są zaprojektowane w taki sposób, by bez problemu można je było obudować szafką, nie obawiając się o brak odpowiedniej wentylacji, przypadkowe uszkodzenia mebli lub samego urządzenia, także drzwi tego typu lodówki również są odpowiednio przystosowane do montażu frontu szafek na wymiar. Wybierając lodówkę do zabudowy, musimy liczyć się także z tym, że takie urządzenie może być uboższe, jeżeli chodzi o opcje dodatkowe, jak zamrażalnik, czy kostkarka, ale przede wszystkim będzie uboższe o ilość miejsca do przechowywania, w porównaniu z lodówką wolnostojącą. Musimy mieć także świadomość, że takie sprzęty są także nieco droższe od zwykłych lodówek.
Kwestia wyboru odpowiedniego sprzętu AGD, do naszej wymarzonej przestrzeni kuchennej w dalszym ciągu zależy od indywidualnego podejścia naszych klientów. Jako producent mebli kuchennych chcemy, wspomóc naszych klientów w maksymalny sposób, dlatego w naszych katalogach mebli dostępne są także propozycje sprzętów AGD.
Zastanawiasz się gdzie kupić meble kuchenne? Koniecznie odwiedź naszą zakładkę na stronie lub sprawdź nasz katalog meblowy.