Zlewozmywak to bardzo ważny element każdej zabudowy kuchennej. Jego wybór wpływa na wygląd oraz funkcjonalność całego pomieszczenia. Czym kierować się przy jego wyborze?

Przede wszystkim, zlewozmywak należy dobrać do swoich potrzeb. Zastanów się, jaką dokładnie funkcję będzie zlew spełniał w Twojej kuchni? Czy masz zmywarkę i będziesz się zlewem tylko wspomagać, czy będzie to główne miejsce zmywania naczyń? Jak dużo gotujesz? Czy potrzebujesz, aby zlewozmywak w Twojej kuchni spełniał jakieś specjalne wymagania? Masz małą czy dużą kuchnię? Gdzie planujesz umieścić swój zlew?

Jeśli odpowiedzi na powyższe pytania są już jasne, pora wybrać rodzaj zlewozmywaka.

Na rynku znajdziesz:
Zlewozmywak jednokomorowy. Jak wskazuje nazwa, jest to jedna komora, w której możesz wykonywać wszystkie podstawowe czynności kuchenne. Polecany jest do niewielkich kuchni i tam, gdzie częściej korzysta się ze zmywarki, niż zmywa ręcznie w zlewie. Nie będzie to dobra opcja dla większych rodzin.
Zlewozmywak dwukomorowy. Idealna propozycja dla osób, które dużo zmywają ręcznie lub używają go do innych czynności. Ten typ zlewu wymaga jednak dosyć sporo miejsca, więc nie sprawdzi się najlepiej w mniejszych kuchniach. Większe zlewy (czyli zlewozmywak półtorakomorowy, dwu-i-półkomorowy i większe). Są to formy pośrednie zlewów, łączące komory różnej wielkości. Sprawdzi się on, jeśli dużo i często gotujesz i chcesz korzystać z dwóch komór jednocześnie.

Wszystkie rodzaje zlewozmywaków dostępne są również w wersji z ociekaczem. Ociekacz to dodatkowa półka, która ułatwia zmywanie i zapewnia większą funkcjonalność i wygodę w kuchni. Łatwo i szybko można odłożyć na nim mokre naczynia lub umyte warzywa i owoce. Zlew z ociekaczem jest szczególnie przydatny w kuchni, w której dużo się dzieje i z której korzysta większa liczba użytkowników.

Niezmiernie ważną kwestią są wymiary i kształt zlewozmywaka. Najlepiej jest dopasować go do układu szafek, projektu kuchni, gustu i indywidualnych potrzeb. Właściwy dobór modelu zlewozmywaka pozwoli optymalnie wykorzystać miejsce w kuchni i podkreślić (lub wręcz nadać) jej określony styl.