Blat kuchenny to nieodłączna część kuchni – i wielu mogłoby powiedzieć, że jedna z najważniejszych. Nie dość, że jest to duża powierzchnia, która przykuwa uwagę, to jest też to główny element użytkowy zabudowy kuchennej.
Na rynku jest wiele wariantów blatów kuchennych – jakie więc mamy możliwości?
Blat Laminowany
Blaty laminowane są bardzo popularne, głównie przez swoją niską cenę. Jest on wykonany zazwyczaj z płyty wiórowej pokrytej warstwą laminatu, a co za tym idzie, nie jest zbyt trwały. Blat ten cechuje niska odporność na uszkodzenia mechaniczne, możliwość puchnięcia płyty w przypadku złego zabezpieczenia na wilgoć, a ewentualne uszczerbki są nieestetyczne bardzo trudne do ukrycia. Do zalet, oprócz niskiej ceny, należy bardzo obszerna i zróżnicowana palety kolorów – blat ten może wyglądem naśladować np. drewno lub kamień.
Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą blat o konkretnym wyglądzie, w niskiej cenie.
Blat drewniany
Nie ma nic bardziej klasycznego niż drewniany blat w kuchni. Drewniany blat wpasuje się w wiele rodzajów wnętrz – od nowowczesnych po vintage, tradycyjne, rustykalne czy skandynawskie. Na blat kuchenny najlepiej jest wybrać twarde odmiany drewna, takie jak dąb, buk czy drewno egzotyczne. Nie jest to jednak tania opcja, naturalne drewno jest w cenie. Taki blat wymaga również odpowiedniego zabezpieczenia drewna oraz okresowej konwersacji. Jeśli zadbasz o swój drewniany blat, to może Ci posłużyć na wiele lat.
Blat z kamienia naturalnego
Jest to jeden z najtrwalszych, ale i jednocześnie najdroższych rozwiązań. Jest to jednak rozwiązanie warte swojej ceny – kamienny blat kuchenny jest wręcz niezniszczalny. Jest on odporny na wysoką temperaturę, a także wilgoć czy uszkodzenia mechaniczne. Poza wysoką ceną trzeba również pamiętać o tym, że kamień ze względu na swój ciężar wymaga solidniejszej i bardziej wytrzymałej, a co za tym idzie, droższej zabudowy kuchennej. Do kuchni najbardziej nadaje się granit, który nie posiada porów. W przypadku kamieni o porowatej strukturze, takich jak marmur, konieczna staje się impregnacja blatu.
Blat kuchenny z kompozytu
Kompozytowy blat kuchenny jest produkowany z mielonego kamienia wymieszanego z żywicą poliestrową. Może być on alternatywą dla kamiennego blatu, gdyż blaty kompozytowe, szczególnie z konglomeratu, zbliżone są swoimi właściwościami do kamienia.
Taki blat będzie odporny na uszkodzenia mechaniczne, zalania i zarysowania, jednocześnie będąc dużo lżejszym i tańszym od kamienia.
Wybór blatu powinien być przemyślany – należy wziąć pod uwagę swój budżet, sposób użytkowania i estetykę, aby dobrać blat idealny do swoich potrzeb i wymagań.