Kuchnia w stylu vintage, klasycznym czy też retro to pomieszczenie z „duszą”. Takie kuchnie są teraz bardzo modne za granicą, ale także w naszym kraju coraz częściej zauważa się ten trend. Z każdej kuchni da się zaaranżować przytulne pomieszczenie dzięki grze odpowiednich dodatków i akcentów, trzeba jednak uważać, by z nimi nie przesadzić.

Jak taką kuchnię z „duszą” stworzyć, by zbytnio nie zagracić jej blatów?
Najważniejsze to dobrać dodatki w naszych ulubionych kolorach, a do tego dodać akcenty z mosiądzu, złota oraz drewna, które ocieplą nam klimat w kuchni. Przykładowe dodatki, na jakie możesz się zdecydować to np. stojaki na serwetki, zegar, pojemniki na żywność, świeczniki czy wystawne deski do krojenia lub miski na owoce.

Jeśli nie lubimy zbędnych bibelotów na blatach, to wystarczy, że najpotrzebniejsze akcesoria kuchenne znajdziemy w odpowiednich kolorach i stylu. Nawet ekspres do kawy czy czajnik mogą być super pomysłem na zaakcentowanie takiego stylu w naszej kuchni lub nawet zlew, który także możemy dobrać pod nasz ulubiony styl. Nie bój się dobierać dodatków, które będą łączyły się głównie ze sobą, a niekoniecznie z całą kuchnią.

W okresie od wiosny do jesieni możemy naszą kuchnię wzbogacić o wazon z kwiatami, który będzie główną dekoracją. Pamiętajmy, że dzięki kwiatom za każdym razem stworzymy zupełnie nową aranżację kuchni, podkreślając też jej sezonowość, np. wiosną królować będą tulipany, latem piwonie, jesienią dalie. W zimę zamiast żywych kwiatów postaw na blacie obraz — ten trend jest coraz modniejszy w krajach skandynawskich i ja też postanowiłam wprowadzić go u siebie, co naprawdę zdaje egzamin — pomieszczenie wydaje się od razu dużo bardziej przytulne. Pamiętajcie, że kuchnia to też idealne miejsce, by wprowadzać w niej swój ulubiony styl zgodny z resztą pomieszczeń.