Wiele osób decyduje się na matowe fronty w swojej zabudowie kuchennej, ponieważ zdecydowanie łatwiej jest utrzymać je w czystości niż szafki lakierowane o wysokim połysku. Tego rodzaju zabudowa wymaga jednak specjalnej pielęgnacji. Aby matowe powierzchnie wyglądały atrakcyjnie, należy czyścić je regularnie i w bardzo przemyślany sposób.
O czym więc trzeba pamiętać przy pielęgnacji matowych szafek kuchennych?

Czym czyścić matowe fronty?

Delikatne zabrudzenia możesz wyczyścić, namoczoną szmatką w wodzie z roztworem z ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Trzeba jednak uważać, ważny jest tu odpowiedni wybór materiału. Idealnym rozwiązaniem będzie miękka szmatka z mikrofibry. Unikać należy ostrych gąbek i wszelkich szorstkich materiałów, które mogłoby porysować matowe fronty. Ta metoda może nie sprawdzić się jednak w przypadku mocniejszych zabrudzeń lub zaschniętych plam. Czym czyścić matowe meble kuchenne w przypadku bardziej uciążliwych zabrudzeń?

Zanim sięgniesz po środki chemiczne, możesz wypróbować stare, sprawdzone, domowe sposoby. Świetnie sprawdza się roztwór wody z octem i sokiem z cytryny lub wody z amoniakiem (proporcje jedna łyżka na litr wody), lub roztwór wody z sodą oczyszczoną (proporcja czterech łyżek sody na litr wody). Należy używać tych sposobów z rozwagą, ponieważ zbyt mocny może odbarwić meble, zwłaszcza te w ciemnych odcieniach. Jeśli natomiast kuchenne fronty tu i ówdzie pokrywają plamy z tłuszczu — najlepiej sięgnąć po specjalistyczne detergenty, które i tak najlepiej stosować jedynie miejscowo.

WSKAZÓWKA: Czy wiesz, że jeśli do roztworu wody i płynu do mycia naczyń dodasz kilka kropel Twojego ulubionego olejku eterycznego, podczas czyszczenia matowych frontów, rozprowadzisz przy okazji przyjemny aromat po całej kuchni? Przyjemny zapach pozostanie w pomieszczeniu na długi czas, a Twoje meble będą lśniły czystością!

W jaki sposób czyścić matowe meble kuchenne?

Pamiętaj, aby starać się czyścić meble kuchenne od góry do dołu. Dzięki temu unikniesz osadzania się brudu i kurzu na dopiero co wyczyszczonych powierzchniach. Warto również przed myciem powierzchni frontów, odkurzyć je najpierw na sucho. Dzięki temu pozbędziesz się wierzchniej warstwy kurzu i brudu.

WSKAZÓWKA: Na samej górze szafek gromadzi się najwięcej kurzu zlepionego z tłuszczem.
Dobrą praktyką jest więc po umyciu do czysta i wysuszeniu tej powierzchni i nałożenie na najwyższe partie mebli kawałków papieru lub resztek tapety. Dzięki temu osiadające kurz i tłuszcz będą zbierać się na stworzonej przez Ciebie warstwie ochronnej, a nie bezpośrednio na meblach. Przy następnym sprzątaniu wystarczy wówczas tylko zwinąć i wyrzucić papier lub tapetę oraz delikatnie przetrzeć góry szafek wilgotną szmatką.

Niezależnie od tego, który z powyższych sposobów wybierzesz, bardzo ważne jest to, aby regularnie czyścić matowe fronty kuchenne i na bieżąco usuwać z nich wszelkie plamy i zabrudzenia, a nawet zwykłe zacieki z wody. Dzięki takim zabiegom Twoja kuchnia zawsze będzie wyglądała perfekcyjnie!